Wykonanie
Kremowy, delikatny i z miękką konsystencją. Produkowany prawdopodobnie w XVI wieku we Włoszech. Jest używany do wielu włoskich deserów,
sosów czy kremów. Wysoka smarowność pozwala by
ser wykorzystywać zamiast
masła i wtedy stanowi świetne połączenie z
pieczywem.Składniki:- 600 ml
śmietanki kremówki 30%- 7 łyżeczek
soku z cytryny- chusta serwowarska- sznurek- termometr kuchennyPrzygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 90 stopni cały czas mieszając by
śmietanka nie przypaliła się oraz by nie wytworzył się kożuch. Po tym czasie dodajemy
sok z cytryny i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu na 10 minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie wytworzy się więcej grudek
sera. Po tym czasie przelewamy do chusty serowarskiej, zawiązujemy mocno sznurkiem i podwieszamy nad miską, by odciekła
serwatka.Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24h.