Wykonanie
Pyszny i bardzo sycący deser -
budyń czekoladowy z dodatkiem
likieru,
mlecznej warstwy z nasionami chia oraz
bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda.

SKŁADNIKI: (na 2 porcje)Warstwa I:1
budyń czekoladowy1 szkl
mleka1 łyżka
cukru100 ml
likieru czekoladowego DalkowskiWarstwa II:2 łyżki nasion chia1/2 szkl
mlekaWarstwa III:1/2 szkl
śmietanki 20 lub 36 %1
cukierek trufla do ozdoby1. Nasiona chia zalewamy
mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano, wstawiłam do lodówki a po pracy miałam jak znalazł do zrobienia deserku).2. 1/2 szkl
mleka zagotować z
cukrem, w drugiej 1/2 szkl rozmieszać
budyń, wylać na gotujące się
mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać
likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia.3.
Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku.4. Na ostudzony (może być lekko ciepły)
budyń wyłożyć warstwę z chia, na to
bitą śmietanę i pokruszony
cukierek.
