ßßß
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)Warstwa I:1 budyń czekoladowy1 szkl mleka1 łyżka cukru100 ml likieru czekoladowego DalkowskiWarstwa II:2 łyżki nasion chia1/2 szkl mlekaWarstwa III:1/2 szkl śmietanki 20 lub 36 %1 cukierek trufla do ozdoby1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano, wstawiłam do lodówki a po pracy miałam jak znalazł do zrobienia deserku).2. 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem, w drugiej 1/2 szkl rozmieszać budyń, wylać na gotujące się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia.3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku.4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę z chia, na to bitą śmietanę i pokruszony cukierek.