ßßß
Generalnie, jeśli jajko jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało się ciężej.W przypadku jajek, które kupuje się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj mija więcej czasu, zanim jajko trafi do klienta.Przejdźmy zatem do gotowania:6 jajek1/3 łyżeczki sody oczyszczonejJajka umieszczamy w rondlu/garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajka:- 3 minuty - dla jajek na miękko;- 6 minut - dla "średnich" jajek;Następnie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania.Gdy jajka będą na tyle chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.Ja osobiście nadtłukuję jajko jedynie 2-3 razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a nie drobniutkimi okruszkami.Opłukujemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.Gotowe!