ßßß Cookit - przepis na Białe czekoladki z malinami

Białe czekoladki z malinami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
100 g czekolady mlecznej
ok. 5 szt. liofilizowanych malin
Wykonanie
jeśli pomijamy temperowanie białej czekolady, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
jeśli temperujemy białą czekoladę postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
zostawić czekoladę by wystygła i zgęstniała, ale wciąż była płynna
przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia
za pomocą małej łyżeczki robić na papierze kleksy z czekolady o średnicy ok. 3 cm. Starać się by były równe i okrągłe. Nie mogą być za cienkie. Porcja na jeden kleks to niepełna mała łyżeczka czekolady
liofilizowane maliny rozkruszyć palcami na większe i mniejsze kawałki – wg uznania. Ładnie wyglądają czekoladki posypane większymi kawałkami malin, ale też z odrobiną pudru z drobno rozkruszonych owoców
każdy kleks posypać na środku kawałkami malin, tak by wszystkie kawałki miały szansę się zatopić w czekoladzie i przykleić
blachę umieścić w lodówce na 15 do 20 min. lub do momentu aż czekoladki dobrze stężeją – wtedy bez problemu odkleją się od papieru
przechowywać w chłodzie
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/biale-czekoladki-z-malinami