Wykonanie
Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże
owoce sezonowe to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą. Znakomicie smakuje jako
owoc, ale równie dobrze w deserach a nawet jako dodatek do
mięs.Składniki:1 opakowanie
sosu pieczeniowego jasnego1 duża
pomarańcza2 łyżeczki
miodu naturalnego350 ml
wodySposób przygotowania:
Pomarańczę myjemy i sparzamy gorącą
wodą, odcinamy z niej 3 plastry. Z pozostałej części wyciskamy sok. Sos rozpuszczamy w wodzie, dolewamy sok z
pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
miód i plastry
pomarańczy całość gotujemy przez około 7-8 minut.
Moja propozycja podania z pieczoną
piersią z kurczaka, ale równie świetnie smakuje z
kaczką, lub
królikiem.