Wykonanie
Co roku, w okresie okołoświątecznym mam wielką chrapkę na smaki piernikowe. Klasyczną
czekoladę na gorąco wzbogaciłam więc mieszanką
korzennych przypraw. Dodałam jeszcze czapeczkę z
bitej śmietany i wyszło... niebo w gębie:-). Niedość, że pyszna i rozgrzewająca, to jeszcze umie poprawić nastrój, jak na szanującą się
czekoladę przystało :-).Ekspolozja serotoniny i endorfin gwarantowana!!!
Składniki na romantyczną porcję dla dwojga:500 ml
mleka150g dobrej jakościowo
czekolady deserowej lub gorzkiej4 laski
cynamonu75ml
bitej śmietany1,5 łyżeczki
przyprawy do piernikaWykonanie:Do rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
przyprawę do piernika oraz połamaną na kawałki
czekoladę. Zagotowujemy na małym ogniu, pilnując, żeby
mleko się nie przypaliło, a całość dokładnie połączyła. Przygotowujemy 2 szklanki. Do każdej wkładamy po 2 laski
cynamonu i wlewamy naszą gorącą
czekoladę. Wierzch dekorujemy
bitą śmietaną. Podajemy natychmiast.
Życzę Wam smacznego! :-)