Wykonanie
Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego
ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać,
drożdże powinny być jak najświeższe.Składniki25 g świeżych
drożdży (1/4 standardowej kostki
drożdży) o temperaturze pokojowej3 płaskie łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru80 ml letniego
mleka (
mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija
drożdże, a zbyt niska spowoduje długi czas wyrastania).Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do szklanego lub ceramicznego naczynia, dodać
cukier i rozcierać, do czasu aż zrobią się płynne. Dodać letnie
mleko i
mąkę i energicznie mieszać uważając, aby nie pozostawić grudek.Rozczyn
drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięciaUwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane
ciasto drożdżowe