ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

nazwa

Wykonanie

Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe.
Składniki
25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska spowoduje długi czas wyrastania).
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do szklanego lub ceramicznego naczynia, dodać cukier i rozcierać, do czasu aż zrobią się płynne. Dodać letnie mleko i mąkę i energicznie mieszać uważając, aby nie pozostawić grudek.
Rozczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia
Uwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/12/jak-zrobic-rozczyn-zaczyn-ze-swiezych.html