ßßß
Czas przygotowania: 5 minutCzas suszenia: 15-19 godzinPróby suszenia nowych owoców zawsze podejmuje od wysuszenia go bez żadnych dodatków. W tym wypadku jest to strzał w dziesiątkę. Kaki nie potrzebuje niczego! Jest wręcz idealne. M już zapowiedział, że chce takie na akcję do jaskini.Sposób wykonaniaKaki umyj i usuń kapelusz. Obierz ze skórki (opcjonalnie, wg mnie lepsze jest ze skórką, ale wypróbowałam obie wersje). Pokrój w plastry grubości około 0,5cm.
Ułóż w suszarce i susz około 15-19 godzin. Czas suszenia zależy od grubości plastrów i pożądanego stopnia wysuszenia. U mnie wyszło 18 godzin.Z trzech średniej wielkości świeżego kaki wyszło mi około 130g suszonego.Wyszuszone kaki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.Uważajcie! Zjadając kilka na raz można się nieźle zasłodzić. Jest to idealny zamiennik wielu niezdrowych słodyczy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Z pewnością będzie to dobra przekąska do zabrania np. w góry - szybko przywróci energię.