ßßß Cookit - przepis na Chipsy z kaki, czyli suszone persymony

Chipsy z kaki, czyli suszone persymony

nazwa

Składniki

Wykonanie

Persymona, czyli kaki to bardzo ciekawy, zdrowy, w sezonie bardzo tani i jednocześnie mało popularny owoc. Wygląda jak pomidor a smakuje jak bardzo słodka śliwka.
Zawiera dużo witaminy A, witaminę C i błonnik.
Kaki pokochałam od pierwszego gryza. Postanowiłam sprawdzić czy suszone będzie równie dobre co świeże.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas suszenia: 15-19 godzin
Próby suszenia nowych owoców zawsze podejmuje od wysuszenia go bez żadnych dodatków. W tym wypadku jest to strzał w dziesiątkę. Kaki nie potrzebuje niczego! Jest wręcz idealne. M już zapowiedział, że chce takie na akcję do jaskini.
Sposób wykonania
Kaki umyj i usuń kapelusz. Obierz ze skórki (opcjonalnie, wg mnie lepsze jest ze skórką, ale wypróbowałam obie wersje). Pokrój w plastry grubości około 0,5cm.
Ułóż w suszarce i susz około 15-19 godzin. Czas suszenia zależy od grubości plastrów i pożądanego stopnia wysuszenia. U mnie wyszło 18 godzin.
Z trzech średniej wielkości świeżego kaki wyszło mi około 130g suszonego.
Wyszuszone kaki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Uważajcie! Zjadając kilka na raz można się nieźle zasłodzić. Jest to idealny zamiennik wielu niezdrowych słodyczy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Z pewnością będzie to dobra przekąska do zabrania np. w góry - szybko przywróci energię.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2016/01/chipsy-z-kaki-czyli-suszone-persymony.html