Wykonanie
Persymona, czyli
kaki to bardzo ciekawy, zdrowy, w sezonie bardzo tani i jednocześnie mało popularny
owoc. Wygląda jak
pomidor a smakuje jak bardzo słodka
śliwka.Zawiera dużo witaminy A, witaminę C i błonnik.
Kaki pokochałam od pierwszego gryza. Postanowiłam sprawdzić czy suszone będzie równie dobre co świeże.
Czas przygotowania: 5 minutCzas suszenia: 15-19 godzinPróby suszenia nowych
owoców zawsze podejmuje od wysuszenia go bez żadnych dodatków. W tym wypadku jest to strzał w dziesiątkę.
Kaki nie potrzebuje niczego! Jest wręcz idealne. M już zapowiedział, że chce takie na akcję do jaskini.Sposób wykonania
Kaki umyj i usuń kapelusz. Obierz ze skórki (opcjonalnie, wg mnie lepsze jest ze skórką, ale wypróbowałam obie wersje). Pokrój w plastry grubości około 0,5cm.
Ułóż w suszarce i susz około 15-19 godzin. Czas suszenia zależy od grubości plastrów i pożądanego stopnia wysuszenia. U mnie wyszło 18 godzin.Z
trzech średniej wielkości świeżego
kaki wyszło mi około 130g suszonego.Wyszuszone
kaki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.Uważajcie! Zjadając kilka na raz można się nieźle zasłodzić. Jest to idealny zamiennik wielu niezdrowych
słodyczy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Z pewnością będzie to dobra przekąska do zabrania np. w góry - szybko przywróci energię.