Wykonanie
Tytuł posta mi się zrymował, dlatego że batony kojarzą mi się właśnie ze szkołą. Często widzę jak dzieciaki objadają się sklepowymi batonami. Gdy ja chodziłam do szkoły takich frykasów nie było, za to teraz jest taki wybór, że sklepowe półki uginają się z nadmiaru tego "smakołyku". Ja jak zwykle lubię sama coś tam wykombinować, i myślę że mi się udało :) Nie jest to do końca zdrowy baton, ale zawsze domowy.Kiedy brakuje nam energii warto
mieć takiego w plecaku :)
Składniki:50 g prosa ekspandowanego200 g - 250 g masy korówkowej50 g
gorzkiej czekolady3-5
ciasteczka petit beurreMasę
krówkową podgrzać w garnuszku, aby była płynna.
Ciastka pokruszyć na małe kawałki,
czekoladę posiekać nożem. Do miski wsypać proso następnie wlać masę
krówkową i dodać pozostałe składniki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożoną folią spożywczą. Wierzch wyrównać i przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie batony kroić zawinąć każdy w folię spożywczą lub pergamin. Spożyć w ciągu kilku dni. Przechowywać w lodówce.