ßßß Cookit - przepis na Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Z czym kojarzą Wam się Święta Bożego Narodzenia? Mi z zapachem pomarańczy .
Zawsze więc przygotowuję własną, niezwykle aromatyczną kandyzowaną skórkę pomarańczową . Jest ona o niebo lepsza od tej kupnej, a jednocześnie jestem pewna, że nie użyto do niej woskowanych pomarańczy.
Pamiętam, jako dziecko wbijałam w pomarańcze goździki. Taki pachnący stroik był nieodzowną częścią wigilijnego stołu. Ach... ten zapach... Korzenne przyprawy, skórka pomarańczowa, aromat migdałowy... Moje świąteczne wspomnienia nie tylko smakują, ale i pachną. Pachną wypiekami, posiadają w sobie mnóstwo mojej ukochanej aromatycznej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ja już od dawna robię ją samemu, by mieć pewność, że nie zawiera chemii i zbędnych konserwantów. Przepis jest prosty, choć nie ukrywam czasochłonny, choć domowa kandyzowana skórka pomarańczowa jest o niebo lepsza niż ta kupna... Zamienia każde ciasto w wyjątkowy, świąteczny wypiek.
(ok. 3 małe słoiczki)
- 6 dużych pomarańczy, niewoskowanych, ekologicznych - wyszorowanych i wyparzonych
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
Pomarańcze obieram, dzielę na ćwiartki i odkrawam albedo (białą, gorzką część), którą wyrzucam. Skórkę, którą otrzymałam kroję w kostkę.
Skórkę pomarańczową zalewam wrzątkiem i gotuję ok. 5 min. Odcedzam. Robię tak 2 razy.
W rondelku zagotowuję wodę z cukrem, dodaję skórkę pomarańczową. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję 20 min pod przykryciem, a potem bez - aż skórka stanie się przezroczysta i większość wody wyparuje.
Przekładam wystudzone skórki na sitko i pozbywam się nadmiaru syropu.
Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przekładam do słoiczków. Przechowuję w lodówce lub wekuję.
Gotowe!
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa idealnie sprawdzi się w domowej masie makowej .
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/domowa-kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html