Wykonanie
Dziś mam dla was kolejny, banalny kremik przygotowany na bazie
awokado.Uwielbiam ten
owoc za jego neutralny smak i aksamitną konsystencję, dzięki której nadaje się on do wszelkich smarowideł. Tym razem dodałam do niego masę wiórek
kokosowych, przez co nabrał on intensywnego smaku.Kremik można dodawać do porannych owsianek czy kaszek, naleśników, placuszków lub kanapek na słodko.Składniki:
awokado100g wiórek
kokosowych3 łyżeczki
cukruAwokado myjemy, obieramy i wrzucamy do pojemniczka. Dodajemy do niego również wiórki i
cukier. Składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Zajmie to sporo czasu, ale dzięki dłuższemu miksowaniu krem będzie gładszy.Dlaczego warto przygotować krem
kokosowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
awokado jest skarbnicą cennych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny; zawiera sporo witamin z grupy B oraz C, E, A oraz likopen i luteinę,
wiórki kokosowe stanowi doskonałe źródło potasu, fosforu i magnezu oraz kwasu foliowego.