Wykonanie
Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy
owoc świata – uprawiano ją już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Niektóre źródła podają, że to właśnie
pigwa, a nie
jabłko była
owocem, które biblijna Ewa podała Adamowi do skosztowania. Choć
owoce pigwy w Polsce nie są tak popularne jak na południu Europy, zasługują na uwagę. Wygląd, smak i właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
owoców pigwy sprawiają, że są one szeroko wykorzystywane w dekoracji wnętrz, kuchni, medycynie ludowej i kosmetologii.Składniki:2 kg
pigwy30 dag
cukru2 litry
soku jabłkowego1 litr
wodySposób przygotowania:
Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych.pokrojone w ćwiartki zalać
wodą i zagotować. Dodać
cukier i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąć
owoce z
wody wlać
sok jabłkowy i zagotować. Do słoiczków wrzucamy
owoce pigwy i zalewamy gorącym
syropem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze 10 minut. Studzimy ustawione na zakrętkach.