ßßß Cookit - przepis na Kompot pigwowo jabłkowy

Kompot pigwowo jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy owoc świata – uprawiano ją już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Niektóre źródła podają, że to właśnie pigwa, a nie jabłko była owocem, które biblijna Ewa podała Adamowi do skosztowania. Choć owoce pigwy w Polsce nie są tak popularne jak na południu Europy, zasługują na uwagę. Wygląd, smak i właściwości lecznicze i pielęgnacyjne owoców pigwy sprawiają, że są one szeroko wykorzystywane w dekoracji wnętrz, kuchni, medycynie ludowej i kosmetologii.
Składniki:
2 kg pigwy
30 dag cukru
2 litry soku jabłkowego
1 litr wody
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych.
pokrojone w ćwiartki zalać wodą i zagotować. Dodać cukier i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąć owoce z wody wlać sok jabłkowy i zagotować. Do słoiczków wrzucamy owoce pigwy i zalewamy gorącym syropem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze 10 minut. Studzimy ustawione na zakrętkach.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352587934,title,Kompot-pigwowo-jablkowy,index.html