Wykonanie
Kremowy sos do
indyka pieczonegoBy MagicPot, 4 stycznia 2016Kremowy sos do
indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy
Indyk w
maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się
indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu.Składniki na: Kremowy sos do
indyka pieczonegotłuszcz z dna brytfankijedna łyżka
mąki3 – 4 łyżki
śmietanywywar mięsno-warzywnyPrzygotowanie: Kremowy sos do
indyka pieczonegoW trakcie zapiekania
indyka otworzyłam drzwiczki od piekarnika, delikatnie wysunęłam ruszt z brytfanką i łyżką wybrałam tłuszcz z jej dna. Wybrałam około 85% całego tłuszczu.Następnie przelałam sos przez bardzo gęste sitko – w ten sposób pozbyłam się niepotrzebnych ewentualnych „śmietków” oraz ograniczyłam ilość tłuszczu.Po przelaniu sosu do rondelka, ustawiłam go na kuchence i włączyłam palnik.Gdy sos był bardzo ciepły dodałam
mąkę i trzepaczką dokładnie wymieszałam – jeżeli będzie to wyglądać jakby
mąka nie połączyła się z sosem, nie denerwujcie się. Poniżej jest rozwiązanie na ten problem – sama go przerobiłam.Następnie dodałam pół szklanki tj. około 100 – 125ml
wywaru mięsno-warzywnego i
śmietanę. Trzepaczką dokładnie wymieszałam.Rondelek wraz z sosem pozostawiłam na ogniu do czasu aż zgęstniał od czasu do czasu mieszając.Jeżeli chcecie możecie doprawić sos
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Gdy
indyk był gotowy, obok niego na
stole postawiłam sosjerkę z sosem.Smacznego!Polecam przepisy na inne sosy: