Wykonanie
Na majówce byłam na Kaszubach i moim celem było znalezienie fiołków. Szczęścia nie było końca, kiedy znaleźliśmy spore poletko z fiołkami :). Wszystkie
fiołki występujące w Polsce są jadalne, a te zebrane przeze mnie to
fiołki trójbarwne, które wykorzystałam do zrobienia
cukru z fiołkami oraz
cukru pudru fiołkowego. To kolejny już aromatyczny i kwiatowy
cukier zaraz po:
cukier lawendowy
cukier różanyhibiskusowy
cukier puder .
Cukier fiołkowy
szklanka
cukrupół szklanki kwiatów fiołka
Cukier można przygotować w dwojaki sposób: albo po prostu wymieszać same kwiatki bez łodyżek z
cukrem (uzyskując
fiołki w cukrze) albo utrzeć je z
cukrem z moździerzu i zostawić do wysuszenia.Dodatkowo ja część
cukru z fiołkami zmieliłam w młynku do
kawy uzyskując bardzo aromatyczny
cukier puder o delikatnym fiołkowym kolorze.Im więcej kwiatków dodamy tym intensywniejszy kolor uzyskamy.Przechowywać
cukier w słoiczku.
Cukier fiołkowy można wykorzystać do
ciasteczek, ciast czy
napojów.