Wykonanie


Opis :
Sos karmelowy możemy użyć do różnych dań, które chcemy zjeść na słodko, np.
lody, tosty,
owoce,
ciastka, serniki, naleśniki, racuchy,
jogurty,
bita śmietana i to, co jeszcze sobie wymyślimy. Ja proponuję Wam przepis na jeden z najtańszych sposobów przygotowania
sosu karmelowego w domu. Ma słodki i ostry karmelowy smak. Możecie go przechowywać bez obaw do dwóch tygodni w lodówce.Polecam.Pochodzenie : przepis z internetu (dream about muffins)Ilość : ok. 0,5 l
sosu karmelowegoSkładniki :330 g
cukru200 ml
śmietany kremówki (30%)130 g masła/margarynyPrzygotowanie :Na rozgrzaną patelnię (lepiej nie teflonowej, bo istnieje ryzyko, że się porysuje, chyba, że jest bardzo wytrzymała) wsypać
cukier.Rozpuścić go na średnim płomieniu, często mieszając, aby się nie przypalił i mieszać do momentu, kiedy powstanie jednolity gęsty sos.Następnie wlać powoli
śmietanę kremówkę i mieszać do powstania jednolitej konsystencji.Dodać
masło i mieszać, aż się rozpuści.Odstawić z płomienia.Wlać do słoiczka/ków.Schłodzić.Przed podaniem zamieszać, a gdy tłuszcz oddzieli się na wierzchu od sosu, należy go całkowicie wybrać łyżeczką, a następnie wymieszać, aby powstała ponownie jednolita konsystencja.Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.Podawać jak podpowiedziałam wyżej w opisie.