ßßß Cookit - przepis na Sos Karmelowy

Sos Karmelowy

nazwa

Wykonanie

Opis : Sos karmelowy możemy użyć do różnych dań, które chcemy zjeść na słodko, np. lody, tosty, owoce, ciastka, serniki, naleśniki, racuchy, jogurty, bita śmietana i to, co jeszcze sobie wymyślimy. Ja proponuję Wam przepis na jeden z najtańszych sposobów przygotowania sosu karmelowego w domu. Ma słodki i ostry karmelowy smak. Możecie go przechowywać bez obaw do dwóch tygodni w lodówce.
Polecam.
Pochodzenie : przepis z internetu (dream about muffins)
Ilość : ok. 0,5 l sosu karmelowego
Składniki :
330 g cukru
200 ml śmietany kremówki (30%)
130 g masła/margaryny
Przygotowanie :
Na rozgrzaną patelnię (lepiej nie teflonowej, bo istnieje ryzyko, że się porysuje, chyba, że jest bardzo wytrzymała) wsypać cukier.
Rozpuścić go na średnim płomieniu, często mieszając, aby się nie przypalił i mieszać do momentu, kiedy powstanie jednolity gęsty sos.
Następnie wlać powoli śmietanę kremówkę i mieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
Odstawić z płomienia.
Wlać do słoiczka/ków.
Schłodzić.
Przed podaniem zamieszać, a gdy tłuszcz oddzieli się na wierzchu od sosu, należy go całkowicie wybrać łyżeczką, a następnie wymieszać, aby powstała ponownie jednolita konsystencja.
Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Podawać jak podpowiedziałam wyżej w opisie.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/sos-karmelowy.html