ßßß
Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !Składniki:ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )ząbki czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )woda i sól ( na każdy litr wody – 1 duża łyżka soli )liście czarnej porzeczkiPrzygotowanie:Do wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.W wyparzonych słoikach układamy ząbki czosnku, liście porzeczki, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper, liście i czosnek.Zalewamy gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte.Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.


Kategorie: