Wykonanie

Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !Składniki:
ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )
koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )ząbki
czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )
woda i
sól ( na każdy litr
wody – 1 duża łyżka
soli )liście
czarnej porzeczkiPrzygotowanie:Do wrzącej
wody dodajemy
sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.W wyparzonych słoikach układamy ząbki
czosnku, liście
porzeczki, kawałek
kopru, ciasno ułożone
ogórki i na wierzch znowu
koper, liście i
czosnek.Zalewamy gorącą zalewą, tak by
ogórki były przykryte.Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko
ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.




Kategorie: