ßßß
Delikatnie kremowa, o intensywnie cynamonowym smaku…Składniki:– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej– 2 łyżeczki cukru ( u mnie domowy cynamonowy )– kawałek kory cynamonu Tytka Smaku ( po starciu powinno być trochę ponad pół łyżeczki )– około 200ml mlekaPrzygotowanie:* Zaparzamy kawę z połową łyżeczki startego cynamonu, najlepiej w naczyniu z dziubkiem.* Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Musi mieć niższą temperaturę od kawy.* Spieniamy ciepłe mleko i wlewamy do szklanki ( powinna sięgać łącznie z pianką, do połowy szklanki ).* Teraz kluczowy moment. Bardzo cienkim strumieniem, wlewamy delikatnie i powoli gorącą kawę. Warstwy nie powinny się zmieszać ( choć nawet najlepszym nie zawsze się to udaje ).* Na wierzch nakładamy delikatnie trochę pianki z ubitego wcześniej mleka i posypujemy świeżo startą korą cynamonu.♥ Jeżeli lubicie słodką kawę, to proponuję po prostu posłodzić ją na końcu, bo i tak będzie trzeba ją wymieszać :) To będzie najlepszy moment :)


Kategorie: