Wykonanie
Delikatnie kremowa, o intensywnie
cynamonowym smaku…Składniki:– 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej– 2 łyżeczki
cukru ( u mnie domowy
cynamonowy )– kawałek kory
cynamonu Tytka Smaku ( po starciu powinno być trochę ponad pół łyżeczki )– około 200ml
mlekaPrzygotowanie:* Zaparzamy
kawę z połową łyżeczki startego
cynamonu, najlepiej w naczyniu z dziubkiem.*
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Musi
mieć niższą temperaturę od
kawy.* Spieniamy ciepłe
mleko i wlewamy do szklanki ( powinna sięgać łącznie z pianką, do połowy szklanki ).* Teraz kluczowy moment. Bardzo cienkim strumieniem, wlewamy delikatnie i powoli gorącą
kawę. Warstwy nie powinny się zmieszać ( choć nawet najlepszym nie zawsze się to udaje ).* Na wierzch nakładamy delikatnie trochę pianki z ubitego wcześniej
mleka i posypujemy świeżo startą korą
cynamonu.♥ Jeżeli lubicie słodką
kawę, to proponuję po prostu posłodzić ją na końcu, bo i tak będzie trzeba ją wymieszać :) To będzie najlepszy moment :)
Kategorie: