Wykonanie
Co roku przed świętami mam dużo pracy, w dodatku wcale nie związanej z przygotowaniami do Bożego Narodzenia. Ten rok jest jednak wyjątkowy pod tym względem. Miałam zrobić piernik staropolski, niestety nie udało mi się. Pierniczków też jeszcze nie piekłam. Na pocieszenie zostaje pyszny krem piernikowy i nadzieja, że jeszcze ze wszystkim zdążę.200 g
białej czekolady170 g
śmietany kremówki 30%170 g
mascarpone2-3 łyżki
przyprawy do pierników5-6 Katarzynek
bita śmietanawiórki
czekoladowe o
pomarańczowym aromacieCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do małych szklanek albo większych kieliszków, odstawiamy do przestudzenia a
potem wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem deser ozdabiamy
bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i Katarzynką.
