Wykonanie
Kilka ostatnich miesięcy było było dla mnie wyjątkowo przepełnione pracą. Od października zajmowałam się głównie przerabianiem, dopracowywaniem i katalogowaniem. Cieszę się ogromnie, bowiem już 17. maja 2013 ukaże się moja książka Japońskie
słodycze – jedna z pierwszych publikacji poświęconych historii
słodyczy z
Kraju Kwitnącej
Wiśni, która będzie wydana w
języku europejskim.Zajęło mi to prawie 7 lat. Podczas zbierania materiałów miałam okazję popróbować różnych specjałów, rozmawiać z wieloma ciekawymi ludźmi zajmującymi się japońskim cukiernictwem i przewertować liczne teksty o japońskiej sztuce kulinarnej z XVII, XVIII i XIX wieku.Japońskie
słodycze to przegląd historii cukiernictwa
Kraju Kwitnącej
Wiśni od czasów najdawniejszych na grudniu 2012 skończywszy. W książce będzie można znaleźć informacje o typach japońskich
słodyczy, składnikach używanych do ich przygotowania oraz sposobach ich podawania. Pojawią się tam również odniesienia do łakoci z Chin i Korei.
Słodycze są istotnym elementem japońskich świąt, stąd też przyjrzymy się różnym obrzędom i uroczystościom, podczas których są podawane. Zajrzymy na dwór cesarski, do pawilonu herbacianego oraz do różnych
cukierni – zarówno tych z wielowiekową tradycją, jak i najmodniejszych, współczesnych lokali w Tokio. Będzie co nieco o słodyczach w literaturze, sztuce, modzie, a także popkulturze. Całość uzupełniają rozdziały o najnowszych trendach, funkcji
słodyczy, postrzeganiu smaku, a także ponad 20 przepisów na
słodycze i desery. Książka będzie ilustrowana prawie 300 zdjęciami. Mam nadzieję, że dzięki niej uda mi się wciągnąć Was w magiczny świat japońskich
słodyczy.Więcej o publikacji można przeczytać na stronie wydawcy .Podobne wpisyWygrana dla Polski w Gourmand World Cookbook Awards!Japońskie walentynki 2013 – trendyFestiwal
Czekolady i
Słodyczy„Japońskie słodycze” – książka i spotkanie
Hina matsuri – japońskie Święto Lalek