Wykonanie
Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i
soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej
upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i
owoce bzu czarnegoSkładniki1 kg
owoców czarnego bzu bez szypułek1 l
spirytusu0,5 l
wody30 dag
cukruSposób przygotowania1.
Owoce płuczemy wsypujemy do słoja, zalewamy
alkoholem.2. Postawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu filtrujemy przez gazę.3. Z
wody i
cukru gotujemy
syrop, studzimy i łączymy z
alkoholem, pozostawiamy w zakręconym słoju.4. Po tygodniu filtrujemy, wlewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.5.
Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.Ilość
cukru możemy modyfikować i dodać wg uznania.