Wykonanie
Dzisiaj Walentynki jednak zamiast przepisu ociekającego serduszkami pokażę Ci relację z warsztatów na których uczyłam się jak przyrządzać
ostrygi. W końcu od zawsze uważane są za afrodyzjak.Ambasada Japonii oraz Fundacja Japońska zorganizowały warsztaty na których można było poznać przysmak Japonii –
ostrygi. Podczas nich japońscy specjaliści z prefektury Miyagi, znanej z wysoko cenionej hodowli
ostryg, zaprezentowali kilka potraw z regionu, oraz opowiedzieli o tradycjach kulinarnych i walorach rejonu. Hodowla
ostryg i alg prowadzona jest na wyspach Urato usytuowanych u wejścia do malowniczej zatoki Matsushima, uważanej za jeden z najpiękniejszych widoków Japonii, opiewanej od wieków w poezji japońskiej.
Każdy z nas miał okazję samodzielnie, pod czujnym
okiem doświadczonych kucharzy, przyrządzić dania z
ostryg. Po warsztatach mogliśmy spróbować przygotowanych dań oraz wykwintnej japońskiej sake wraz z japońskim deserem z
mąki ryżowej.
W warsztatach brali udział blogerzy, dziennikarze oraz takie osobistości jak Maciej Nowak, czy Ula Ziółkowska – szefowa kuchni w Masz Gulasz
Magdy Gessler. Pojawiła się również telewizja TVN, która kręciła w trakcie tych warsztatów materiał do DDTVN.Został on wyemitowany wczoraj i możecie go obejrzeć TUTAJ .Chociaż w praktyce prawdopodobnie nigdy nie uda mi się w domu przyrządzić
ostryg to jednak to doświadczenie uznaję za naprawdę cenne. Pierwszy raz w życiu
jadłam ostrygi i muszę powiedzieć, że wyglądają zdecydowanie gorzej niż smakują.