ßßß
Idealne jajko sadzone krok po krokuRozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka.Wbij jajka do małych miseczek.Gdy patelnia będzie ciepła, ale nie bardzo gorąca przelej jajka na rozgrzany tłuszcz.Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody i przykryj ją pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum.Smaż przez ok 3 minuty lub do czasu aż białko będzie całkowicie ścięte.Przygotowując jajka w ten sposób nie musisz męczyć się z ich obracaniem, więc unikasz ryzyka przebicia żółtka. Masz też pewność, że białko zetnie się równomiernie i nie pozostanie surowe. Pamiętaj, że czas smażenia może być różny w zależności od wielkości patelni czy grubości jej dna. W związku z tym obserwuj jajko podczas smażenia, aby zdjąć je w odpowiednim momencie. Po kilku próbach znajdziesz idealną dla siebie temperaturę i optymalny czas smażenia. Smacznego!
Jestem ciekawa jakie są Wasze sposoby na idealne jajko sadzonePodobał Ci się ten wpis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.