Wykonanie

Udało mi się kupić
wanilię z Madagaskaru (w Lidlu, polecam zakup -miękka, świeża i pięknie pachnie). W zestawie są dwie laski w cenie 6 zł z groszami, więc wychodzi to tanio w porównaniu z ceną jednej z popularnych firm (około 6 zł za jedną laskę).Wiem jednak, że zużyłabym je bardzo szybko (2 potrawy i koniec). Postanowiłam więc zrobić własny ekstrakt
waniliowy. Większość przepisów wymaga użycia
spirytusu lub
wódki. Nie posiadam żadnego z tych składników, mam jednak całą butelkę
whisky. Tak narodził się pomysł, aby stworzyć ekstrakt
waniliowy na bazie tego właśnie trunku. Na zagranicznych stronach przeczytałam, że stanowi on wspaniałą bazę dla aromatu
wanilii, tym bardziej zabrałam się do pracy.Do dwóch małych buteleczek po
mleku do
kawy, które dostałam od mamy (może sama napisze gdzie je nabyła, bo ja już nie pamiętam) wlałam około pół szklanki
whisky i wcisnęłam po jednej
lasce wanilii. Kiedy tylko nabierze odpowiedniego koloru to pokażę zdjęcieA czy Wy macie jakiś sprawdzony sposób na zachowanie aromatu waniliowego?