Wykonanie
Przepadam za wypiekami z dodatkiem
wiórków kokosowych, właściwie prawie zawsze je dodaję ;) Dlatego te
ciastka, których bazę stanowią wiórki należą do
grona moich ulubieńców. Bardzo silną inspiracją był ten przepis . Od siebie dodałam jeszcze popping z
amarantusa, żeby bardziej chrupało :) Jeśli go nie macie, dodajcie tyle samo wiórek
kokosowych. Zapewniam, że nie będziecie chcieli więcej kupić kokosanek w sklepie, bo się nie umywają do tych ;)

- 200 g wiórek
kokosowych- 1/2 szklanki
amarantusa ekspandowanego- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału)- 2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze- szczypta
soliZ wymoczonej i umytej
pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z
pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne, nie musisz dodawać więcej soku. Jeśli będzie za suche, dolej jeszcze trochę soku. Z masy formujemy
ciastka dowolnej wielkości. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.