Wykonanie
Z wczorajszej tarty zostało mi trochę ciasta. A że nie jestem zwolennikiem wyrzucania produktów, postanowiłem przyrządzić coś smacznego i szybkiego. Zrobienie tych tartaletek zajęło mi chyba pół godziny, z tym, że ciasto miałem już wcześniej zrobione. Zachęcam do zrobienia takiego deseru.Ciasto robimy identycznie jak w tym przepisie: (http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/05/tarta-z-kremem-waniliowym-i-truskawkami_3299.html)Z podanych składników wychodzi około 6-7 tartaletek.Składniki:- 7 łyżek
śmietany 18%- 5 łyżek
dżemu wiśniowego- szczypta
kardamonu- 4
białka- szklanka
cukru- 3 łyżeczki
soku z cytrynyPrzygotowanie:Ciasto wyrabiamy tak jak w przepisie. Wycinamy krążki i wykładamy nim foremki do tartaletek. Za pomocą wykałaczki robimy dziury w cieście i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną masę. Miksując cały czas dodajemy
sok z cytryny i
cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy
bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę mieszamy z
dżemem wiśniowym i
kardamonem. Tak przygotowany krem nakładamy na tartaletki a na nie kładziemy
bezy.