Wykonanie
Ponownie
rodzynki w roli głównej, tym razem macerowane w
rumie. To idealny prezent nie tylko dla męskiej części rodziny, z pewnością zadowoli każdą
panią domu, ponieważ tak przygotowane
rodzynki są doskonałym
dodatkiem do ciast (m.in. serniki,
ciasta drożdżowe, keksy), czy deserów, np.
lodów. Polecam :)
Składniki:300 g
rodzynekok. 300 ml ciemnego
rumuPrzygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i o osuszyć, np. na ręczniku papierowym lub pozostawiając na ok. 20 min. na sitku. Jeśli macie
rodzynki ekologiczne (bez konserwantów i substancji słodzących) wystarczy je opłukać i osuszyć.Następnie przełożyć
rodzynki do małych słoiczków i zalać
rumem. Szczelnie zakręcić i odstawić do maceracji w chłodne, ciemne miejsce na min. dobę (im dłużej, tym lepiej). Gdy
rodzynki wchłoną
rum należy go uzupełnić, żeby cały czas były zatopione w
alkoholu.