ßßß Cookit - przepis na Sorbet cytrynowy z miodem i czerwonym pieprzem

Sorbet cytrynowy z miodem i czerwonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

...na drugie urodziny.
Dwa lata temu pojawił się tu pierwszy kulinarny wpis. Początkowo, zważywszy na swój słomiany zapał, chyba sama nie wierzyłam w powodzenie tego przedsięwzięcia. A jednak... moja kuchnia z jedną patelnią i dwoma garnkami, powoli zamienia się w mały składzik muffinkowych foremek, ciasteczkowych wykrawaczek i innych kuchennych gadżetów. A ja w końcu nie mam problemu z wypełnianiem rubryczki 'hobby', w formularzach wszelakich. ;) Ponadto w głowie, na niezliczonych kartkach i karteczkach i na ekranie komputera powoli też, zaczyna rysować się pomysł na sporą rewolucję w mojej wirtualnej kuchni, a i plany urządzenia tej prawdziwej - w końcu własnej, są już całkiem zaawansowane.
Zapowiada całkiem udany kuchennie rok, czego i Wam, i sobie życzę! :)
A sorbet? Przepyszny był! :)
składniki na 2 porcje
sok z 3 cytryn
skórka otarta z jednej cytryny
5-6 łyżek płynnego miodu
łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
szklanka bardzo zimnej wody
Miód rozpuścić z małej ilości gorącej wody, następnie dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i mocno schłodzić. Przelać do maszyny do lodów i mrozić około 30 minut. Następnie przełożyć do wysokich szklanej i od razu podawać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/01/Sorbet-cytrynowy-z-miodem-i-czerwonym-pieprzem.html