Wykonanie
Sezon na
nalewki oficjalnie rozpoczęty.
Nalewka cytrynowa jest prosta i smaczna. Do dzieła.
Składniki:1 kg
cytryn1/2 litra
spirytusu2 szklanki
cukru4 szklanki
wodylaska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyjcie. Obierzcie
skórki z cytryn i wyciśnijcie sok.
Wodę zagotujcie z
cukrem.Do ostudzonej
wody dodajcie wyciśnięty dok z
cytryny i skórki. Przelejcie do słoja i odstawcie w ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie dodajcie
spirytus. Po miesiącu usuńcie skórki i przelejcie
nalewkę do butelek. Ja dodaję jeszcze
laskę wanilii dla podbicia aromatu. Cytrynówka jest obłędnie dobra. Zaręczam, że posmakuje każdemu.
Polecam też przepis na
nalewkę z białych
porzeczek .