ßßß Cookit - przepis na Jaki jest najlepszy substytut jajka ? Co zamiast jajka?

Jaki jest najlepszy substytut jajka ? Co zamiast jajka?

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Wszystkich na nowy cykl - porady kuchenne. Od czasu do czasu, na blogu będą pojawiać się posty, które będą dotyczyć porad kuchennych, aby nam się lepiej gotowało. Dzisiaj będzie o jajkach, a dokładnie o ich substytutach.
Łatwo zauważyć, ale w 99% przepisów na ciasta/ciasteczka, w składnikach, pojawia się jajko. W kółko jajko, jako, jako...A co z osobami, które mają na jajko uczulenie albo są weganami? Postanowiłam poszperać w internecie i dowiedzieć się jakie są najlepsze substytuty jajek w pieczeniu.
Istnieje kilka skutecznych zamienników jajek w wypiekach, np mielone nasiona lnu rozpuszczone w wodzie są doskonałym spoiwem w wypiekach, natomiast banan - ma podobną funkcję, do tego nadaje wilgotności wypiekom. Znalazłam jeszcze jeden substytut - 1 łyżeczka sody oczyszczonej połączona z 1 łyżką octu, odpowiada 1 jajku.
- banan - 1 banan zastępuje 1 jajko - idealne do wypieków ciast, ciastek, muffiny, brownie
- awokado (dojrzałe) - 1 awokado zastępuje 1 jajko - idealne do wypieków czekoladowych/kakaowych ciast, ciastek, muffiny,
- siemie lnianie - 1,5 łyżeczki siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wrzątku i napęczniałego, zastępuje 1 jajko - idealne do wypieków ciast, ciastek, muffiny, brownie
- mus jabłkowy/puree z dyni - 0,5 szklanki zastępuje 1 jajko
Co Wy na to? Zastanawialiście się jaki są najlepsze substytuty jajek? Jaki są Wasze ulubione?
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/11/porady-kuchenne-jaki-jest-najlepszy.html