Wykonanie
Zapraszam Wszystkich na nowy cykl - porady kuchenne. Od czasu do czasu, na blogu będą pojawiać się posty, które będą dotyczyć porad kuchennych, aby nam się lepiej gotowało. Dzisiaj będzie o jajkach, a dokładnie o ich substytutach.Łatwo zauważyć, ale w 99% przepisów na ciasta/ciasteczka, w składnikach, pojawia się
jajko. W kółko
jajko, jako, jako...A co z osobami, które mają na
jajko uczulenie albo są weganami? Postanowiłam poszperać w internecie i dowiedzieć się jakie są najlepsze substytuty
jajek w pieczeniu.
Istnieje kilka skutecznych zamienników
jajek w wypiekach, np mielone nasiona lnu rozpuszczone w wodzie są doskonałym spoiwem w wypiekach, natomiast
banan - ma podobną funkcję, do tego nadaje wilgotności wypiekom. Znalazłam jeszcze jeden substytut - 1 łyżeczka
sody oczyszczonej połączona z 1 łyżką
octu, odpowiada 1
jajku.-
banan - 1
banan zastępuje 1
jajko - idealne do wypieków ciast,
ciastek, muffiny, brownie-
awokado (dojrzałe) - 1
awokado zastępuje 1
jajko - idealne do wypieków czekoladowych/kakaowych ciast,
ciastek, muffiny,-
siemie lnianie - 1,5 łyżeczki
siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wrzątku i napęczniałego, zastępuje 1
jajko - idealne do wypieków ciast,
ciastek, muffiny, brownie- mus jabłkowy/puree z dyni - 0,5 szklanki zastępuje 1
jajkoCo Wy na to? Zastanawialiście się jaki są najlepsze substytuty jajek? Jaki są Wasze ulubione?