Wykonanie

Weekend to idealna okazja, nie tylko do tego, żeby pospać dłużej, ale także do zjedzenia dobrego śniadania. Nie trzeba się zrywać o 6:00 i jeść byle czego. Można spokojnie zrobić grzanki lub coś lekkiego i wartościowego. Z
jajkami i węglowodanami. Na przykład... omlet z
marmoladą.W piątkowy wieczór należy kupić:
JajkaOdrobina
soliMąkaMargarynaMarmoladaDzielimy
jajka na
białko i
żółtko. Do
białka dajemy odrobinę
soli i miksujemy aż uzyskamy pianę, co po obróceniu do góry nogami nie spada. Do tego dajemy
mąkę - im mniej tym lepiej, bo omlet będzie bardziej delikatny i puszysty. Później dorzucamy
żółtka i miksujemy dalej.Ciasto wlewamy na odrobinę rozpuszczonej
margaryny i smażymy najpierw z jednej, a
potem z drugiej strony. I to w zasadzie wszystko. Taki usmażony omlet ma smak neutralny więc można go zjeść z różnymi dodatkami, ale najprościej dać po prostu
marmoladę. Wszak śniadanie to jedna z niewielu okazji, kiedy dobry węglowodan nie jest zły.