ßßß Cookit - przepis na Ciapatki, chapati - chlebki indyjskie

Ciapatki, chapati - chlebki indyjskie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Już kiedyś publikowałam podobny przepis na placki indyjskie (z mąki żytniej). Dziś nieco odmienny przepis.
Składniki:
35 dag mąki
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
kawałek słoniny
Wykonanie:
Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę i jeszcze raz wyrobić na gładko. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10 porcji i rozwałkować na cienkie , długie placki. Smażyć na patelni, lekko posmarowaną słoniną z obu stron i po chwili skropić masłem. Dosmażyć na rumiano, ułożyć jeden na drugim i potrzymać w ciepłym miejscu przez 30 minut. Podawać ze świeżym masłem lub do potraw mięsnych.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/11/ciapatki-chapati-chlebki-indyjskie.html