Wykonanie

Jak dla mnie
żurawina to smak świąt. Absolutnie uwielbiam ją w połączeniu z
wędlinami, domowym pieczonym pasztetem czy grillowanym
oscypkiem. Nie miałam pojęcia, że zrobienie jej w domu jest takie proste i nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli macie wśród rodziny bądź znajomych smakosza domowych
przetworów, na pewno będzie to trafiony prezent ;)►
żurawina suszona słodzona [200 g]►
pomarańcza [1 średnia sztuka]
Żurawinę zalać wrzątkiem do poziomu, w którym
woda przykryje
owoce, na patelni lub w garnku i gotować na małym ogniu do miękkości i redukcji dużej ilości płynu (25-30 min). Jeśli Wasza
żurawina nie jest dodatkowo słodzona, w tym momencie można dodać 1-2 łyżki
cukru. Przy zakupie
suszonej żurawiny należy zwrócić uwagę, czy przy produkcji nie został dodany dwutlenek siarki.Gdy sos zgęstnieje i
żurawina zmięknie dodać świeży sok wyciśnięty z
pomarańczy i gotować przez kolejne 3-5 min.Wystudzoną
konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika i zawekować.