Wykonanie
składniki* 400 g
fasoli adzuki* 300-400 g
cukru* szczypta
soliSposób wykonania
Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną
wodą i pozostawić do namoczenia na 8-12 godzin.Po tym czasie
fasolę odcedzić, zalać świeżą zimną
wodą, 2 cm nad poziom
fasoli, zagotować i po 10 min gotowania odcedzić.Ponownie zalać zimną
wodą 2 cm nad poziom
fasoli, zagotować, po 10 min gotowania odcedzić.Znów zalać
fasolę zimną
wodą 1 cm nad poziom
fasoli, zagotować, a następnie na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować
fasolę 50-60 min.Jeżeli
woda nie przykrywa gotującej się
fasoli, trzeba dolać.Zanim
fasola będzie odcedzona sprawdzić na kilku ziarenkach czy można je łatwo rozetrzeć, jeżeli tak,
fasolę odcedzić, zostawić tylko tyle żeby
fasola była gęsta.Wsypać do niej
cukier, dodać szczyptę
soli i zmiksować na gładko.Następnie garnek postawić ponownie na ogniu i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.