Wykonanie
Jako, że sezon na
cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z
wami pomysłem na aromatyczny
cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z
pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę
cukru.
Cukier pomarańczowy świetnie pasuje do
ciasteczek i ciast, porannej owsianki, a nawet
herbaty.
Składniki:szklanka
cukru3
pomarańczePomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy je i ścieramy ich skórkę na tarce. Suszymy ją w piekarnik, albo kładziemy na papierze do pieczenia lub
śniadaniowym i pozostawiamy na ciepłym grzejniku na noc.Gdy
skórka pomarańczowa całkowicie wyschnie mielimy ją w młynku do
kawy, aż do uzyskania pyłku. Przesypujemy ją do słoiczka, dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy.