ßßß Cookit - przepis na Cukier pomarańczowy

Cukier pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Jako, że sezon na cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z wami pomysłem na aromatyczny cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę cukru.
Cukier pomarańczowy świetnie pasuje do ciasteczek i ciast, porannej owsianki, a nawet herbaty.
Składniki:
szklanka cukru
3 pomarańcze
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy je i ścieramy ich skórkę na tarce. Suszymy ją w piekarnik, albo kładziemy na papierze do pieczenia lub śniadaniowym i pozostawiamy na ciepłym grzejniku na noc.
Gdy skórka pomarańczowa całkowicie wyschnie mielimy ją w młynku do kawy, aż do uzyskania pyłku. Przesypujemy ją do słoiczka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/12/cukier-pomaranczowy.html