Wykonanie

Następny z cyklu zielonych koktajli. Dziś w głównej roli niepozorna
roszponka - Feldsalat. Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw - magiczne pożywienie. Zielony kolor wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego także "roślinną krwią", przez innych płynną energią
słoneczną. Warto wziąć jej trochę dla siebie.Zielone koktajle, popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia. Szklanka smoothie to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Są lekkostrawne, oczyszczą i wzmocnią odporność. Zawierają mnóstwo błonnika, także spokojnie mogą stanowić samodzielny posiłek. To świetny sposób na "
zieleninę", która często sama nie jest zbytnio atrakcyjna do spożycia.By koktajl był smaczny ważne jest zachowanie proporcji i tak zielony koktajl powinien zawierać 40% zielonego warzywa, resztę powinny stanowić
owoce.Zapraszam na pyszną "
sałatkę w płynie".Składniki na 2 porcje:

50 g
roszponki - 3 garście1/2
mango1 mały
banan1
jabłko1 szklanka
wody mineralnejWykonanie:
sałatę dokładnie wypłukać.
Mango obrać i odkroić od pestki. Obrać
jabłko i usunąć gniazda nasienne na dno kielicha blendera wlać szklankę
wody mineralnej, następnie oddać
roszponkę oraz pokrojone
owoce i zmiksować. Wypić po przygotowaniu!NA ZDROWIE !