Wykonanie
            
Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety. 
Orzechy nerkowca - dodatkowo to jedne z najsmaczniejszych 
orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających. Więcej przeczytaj tutaj .Najwięcej wartości zdrowotnych zachowują spożywane w stanie surowym.Stąd moja propozycja przygotowania pysznej 
śmietanki z 
orzechów nerkowca. Jest gęsta, gładka, kremowa i bardzo orginalna, przyjemna i lekko słodkawa w smaku. Jest świetną bazą do letnich deserów, naleśników, 
lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych 
owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i 
sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula.

Składniki:200 g 
orzechów nerkowca200 ml 
wodyWykonanie:
nerkowce zalałam 
wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz pominąćodlać 
wodę z namaczania. Wziąć ilość 
wody równą wadze 
orzechów i zblendować 
orzechy z 
wodą na gładką masę. Ewentualnie dolać 
wody do pożądanej konsystencjiSMACZNEGO !