Wykonanie
Pin It
Zima to sezon na
cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z
mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana
skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako
przyprawy, bez dodatku
cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki
pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada
cytrusowego aromatu nie tylko
ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie
pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia
pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu
owoców przed ich obraniem !Składniki:Obrana skórka z 3
pomarańczyWykonanie:
Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej
pomarańczowej skórki.Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do
kawy.Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.