ßßß Cookit - przepis na Mielona skórka pomarańczowa

Mielona skórka pomarańczowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.
Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem !
Składniki:
Obrana skórka z 3 pomarańczy
Wykonanie:
Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.
Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy.
Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/mielona-skorka-pomaranczowa.html