ßßß Cookit - przepis na SERNIK na zimno PINAKOLADA, dla alergika

SERNIK na zimno PINAKOLADA, dla alergika

nazwa

Wykonanie

No i pycha!!!
Słodki, delikatny, kokosowy spód w towarzystwie rześkiej nuty ananasa z dodatkiem pikanterii świeżego imbiru...
To jest coś!
:D
Składniki:
świeży ananas
świeży imbir (ok 1cm - wg smaku)
syrop z agawy
mleko kokosowe (duża puszka, eko)
agar agar
Wykonanie:
Bardzo dojrzałego, świeżego ananasa obierz i zmiksuj z imbirem i syropem do smaku (w sumie około 3 szklanek musu). Wlej pulpę do garnka i podgrzej. Dodaj 2 łyżeczki agaru i doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia, ostudź i umieść w docelowej foremce w lodówce.
Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy (ilość wg smaku, u mnie ok 2, 3 łyżek), dodaj 2 łyżeczki agaru i ostudź. Wlej mleczko na masę ananasową i ostudź całość w lodówce.
Oczywiście jeśli korzystasz ze zwykłej tortownicy lub formy nie zakładającej możliwości
odwrócenia ciasta, wlej masy w odwrotnej kolejności tak, by kokos był na dole.
Smacznego!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/04/sernik-na-zimno-pinakolada-dla-alergika.html