ßßß Cookit - przepis na Belona

Belona

nazwa

Składniki

Wykonanie

Belona – morska ryba o zielonym kręgu
Charakterystyka ryby
Belona jest bardzo specyficzną morską rybą o wydłużonym kształcie, przypominającym węgorza oraz charakterystycznej wydłużonej części szczękowej, przypominającej kształtem dziób ptaka.
To ryba drapieżna, żywiącą się ciernikami, śledziami, szprotami oraz skorupiakami i kałamarnicami.
Belony najczęściej można spotkać w wodach wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz takich jak Śródziemne, Północne, Czarne i Bałtyckie.
W części szczękowej belona posiada liczne, rzadko osadzone ale bardzo ostre zęby.
Grzbiet ma ciemnoniebieski, boki srebrne i bardzo lśniące, brzuch natomiast jest biały. Grzbiet i łuski cechuje seledynowy odblask, natomiast płetwy, co różni ten gatunek ryby od innych, przesunięte są w stronę ogona i nie posiadają promieni twardych.
Osobniki tego gatunku osiągają maksymalną długość do 100 cm.
Dodatkowym atutem również różniącym te rybę od innych jest fakt że jej kręgosłup posiada, dzięki zawartej w nim biliwerdynie zielone zabarwienie .
W Polsce belona odławiana jest w połowie maja, wtedy właśnie trwa ich tarło i w zatoce Puckiej oraz okolicach Helu najłatwiej jest ją złowić. Trzeba jednak się spieszyć, bo na połów mamy tylko kilka tygodni.
Belona – sposoby przyrządzania
Belona jest nie tłustą rybą, w smaku bardzo delikatną. Najlepiej smakuje pieczona w folii z ziołami i cytryną, można ją również grillować, gotować w winie lub na parze.
Pamiętajmy – ryby morskie to ogromne bogactwo kwasów omega – 3, dlatego warto je jeść jak najczęściej!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu