Wykonanie
Belona –
morska ryba o zielonym kręgu
Charakterystyka
rybyBelona jest bardzo specyficzną
morską rybą o wydłużonym kształcie, przypominającym
węgorza oraz charakterystycznej wydłużonej części szczękowej, przypominającej kształtem dziób ptaka.To
ryba drapieżna, żywiącą się ciernikami,
śledziami,
szprotami oraz skorupiakami i kałamarnicami.Belony najczęściej można spotkać w wodach wschodniego Oceanu Atlantyckiego i
mórz takich jak Śródziemne, Północne, Czarne i Bałtyckie.W części szczękowej belona posiada liczne, rzadko osadzone ale bardzo ostre zęby.Grzbiet ma ciemnoniebieski, boki srebrne i bardzo lśniące, brzuch natomiast jest biały. Grzbiet i łuski cechuje seledynowy odblask, natomiast płetwy, co różni ten gatunek
ryby od innych, przesunięte są w stronę ogona i nie posiadają promieni twardych.Osobniki tego gatunku osiągają maksymalną długość do 100 cm.Dodatkowym atutem również różniącym te
rybę od innych jest fakt że jej kręgosłup posiada, dzięki zawartej w nim biliwerdynie zielone zabarwienie .W Polsce belona odławiana jest w połowie maja, wtedy właśnie trwa ich tarło i w zatoce Puckiej oraz okolicach Helu najłatwiej jest ją złowić. Trzeba jednak się spieszyć, bo na połów mamy tylko kilka tygodni.Belona – sposoby przyrządzaniaBelona jest nie tłustą
rybą, w smaku bardzo delikatną. Najlepiej smakuje pieczona w folii z
ziołami i
cytryną, można ją również grillować, gotować w
winie lub na parze.Pamiętajmy –
ryby morskie to ogromne bogactwo kwasów omega – 3, dlatego warto je jeść jak najczęściej!