Wykonanie
Zrobiło się naprawdę upalnie. Tak upalnie, że mój kotek nawet na ulubiony balkon przestał zaglądać.Lipcowa kanikuła w pełnym rozkwicie.Na gorące dni i gorące głowy proponuję coś dla ochłody,a jednocześnie mało słodkiego o przyjemnym orzeźwiającym smaku. Moja propozycja to
sorbet z mrożonego
melona z dodatkiem
pomarańczy.
Potrzebne będzie:1 duży dojrzały
melon2
pomarańczeJak wykonać:
Melona umyć, obrać ze skórki, a następnie przepołowić.Ze środka wydrążyć wszystkie pestki. Następnie pokroić
melona w kostkę i zamrozić.
Pomarańcze umyć i obrać ze skórki, a następnie usunąć z nich wszystkie błony, albedo (to ta biała skórka) oraz pestki.Zamrożonego
melona włożyć do wysokoobrotowego blendera, dodać miąższ z
pomarańczy i wszystko dokładnie zblendować. Uzyskacie aromatyczny
sorbet w konsystencji przypominający gęstego szejka tylko, że ten będzie o niebo zdrowszy i aromatyczniejszy.Podawać i wypić najlepiej od razu po podaniu.
Warto wiedzieć!
Melon składa się w 90% z
wody i choć zawiera dużo
cukru to jest bardzo mało kaloryczny.