Wykonanie
Miło posiedzieć w ciepłym domu przy filiżance wspaniałej aromatycznej
kawy, kiedy na dworze coraz zimniej.
Kawa z nutą
pomarańczy jest idealna na taki romantyczny wieczór we dwoje.Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec.Składniki - proporcje na jedną szklankę1 porcja
espresso1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/4 tabliczki
czekolady (białej,
mlecznej lub gorzkiej)150 ml
mlekaduża szczypta świeżo zmielonej
skórki pomarańczowej (tutaj przepis)Sprzętmłynek do
kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK- 06 Mekspres do
kawyszklanki do latte macchiatoewentualnie spieniacz do
mleka i papierowy filtr do
kawyPrzygotowaniePrzygotowanie tej
kawy trzeba rozpocząć dzień wcześniej.Do każdej ze szklanek wsypujemy kandyzowaną
skórkę pomarańczową i staramy się ją dokładnie ubić, w ten sposób, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Połamaną na małe kawałki
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie nakładamy cienką warstwę na kandyzowaną
skórkę pomarańczową i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.Przed podaniem spieniamy
mleko i wlewamy do szklanek, a następnie dodajemy
espresso.Pod wpływem temperatury warstwa
czekolady zacznie się rozpuszczać uwalniając stopniowo aromat
pomarańczy