ßßß Cookit - przepis na Latte macchiato z nutą pomarańczy

Latte macchiato z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Miło posiedzieć w ciepłym domu przy filiżance wspaniałej aromatycznej kawy, kiedy na dworze coraz zimniej. Kawa z nutą pomarańczy jest idealna na taki romantyczny wieczór we dwoje.
Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec.
Składniki - proporcje na jedną szklankę
1 porcja espresso
1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
150 ml mleka
duża szczypta świeżo zmielonej skórki pomarańczowej (tutaj przepis)
Sprzęt
młynek do kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK- 06 M
ekspres do kawy
szklanki do latte macchiato
ewentualnie spieniacz do mleka i papierowy filtr do kawy
Przygotowanie
Przygotowanie tej kawy trzeba rozpocząć dzień wcześniej.
Do każdej ze szklanek wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i staramy się ją dokładnie ubić, w ten sposób, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie nakładamy cienką warstwę na kandyzowaną skórkę pomarańczową i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Przed podaniem spieniamy mleko i wlewamy do szklanek, a następnie dodajemy espresso.
Pod wpływem temperatury warstwa czekolady zacznie się rozpuszczać uwalniając stopniowo aromat pomarańczy
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/latte-macchiato-z-nuta-pomaranczy.html