Wykonanie
Prosty sposób na
śledzia. Na obiad, kolacje, jako przystawka. Smaczne i zdrowe.
Śledzie dostarczają dużo żelaza, cynku, miedzi, fosforu oraz
jodu.Składniki:
4 średniej wielkości
cebuleok 2 szkl.
olejuWykonanie:Jeśli
śledzie są zbyt słone należy je wypłukać lub wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są
śledzie. Najprostrzy sposób to spróbować by się o tym przekonać.
Cebulę obrać, Posiekać w połplasterki. Ułożyć na sicie i przelać gorącą
wodą. Pozostawić chwilę by obciekły z nadmiaru
wody.
Śledzie pokroić na kawałki. Wymieszać.Układać w słoiku na przemian z
cebulą.Całość zalać
olejem. Zakręcić i odstawić na kilka dni do lodówki.
Cebula zmięknie a smaki się połączą.