ßßß Cookit - przepis na Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki

Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Prawdziwie francuska uczta dla smakoszy ciasta francuskiego z równoważącą słodyczą czarnej porzeczki. Nic dodać nic ująć. Niebo. Ciasto maślane, chrupkie, mmm rozpływające się w ustach. Konfitura słodka, ale i lekko kwaśna. Z dużą ilością owoców. Polecam tę od KROKUS - smakuje jak domowa! Zapraszam!
inspiracja
SKŁADNIKI: (ok.7 dużych, 14 małych)
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml ciepłej wody
- 21 dag mąki typ 450
- niepełna łyżeczka miałkiej soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 12,5 dag masła w temperaturze pokojowej
- konfitura z czarnej pożeczki (łyżeczka na rogalik)
RZYGOTOWANIE:
1. W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miski, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, d odać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę wody.
2. Gotowe ciasto przykryć folią w misce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć je pięścią, by opadło. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
3. Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Podzielić wzrokowo ciasto na trzy prostokąty. Połowę masła rozłożyć palcami na środkowym prostokąci i złożyć dwa zewnętrzne na ten z masłem, zostawiając kilka milimetrów przerwy między masłem a brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto. Zapobiega to wylaniu się masła podczas pieczenia.
4. Ciasto ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak wyżej, jednak bez masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę. Wszystkie czynności z części 3 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,55,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Autorka jednak wkłada ciasto do lodówki na całą noc (ciasto może tak leżakować 3 dni).
5. Zimne ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm i wykroić trójkąty. Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć konfiturę i zrolować w kierunku wierzchołka, nadając mu kształt rogalika. Blachę wyłożyć pergaminem i rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty (pominęłam tym razem). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 º . Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220 º . Obniżyć temperaturę do 190 º i piec dalej przez 10 minut. Gdy wystygną posypuję je cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/06/croissanty-z-konfitura-z-czarnej.html