Wykonanie
Prawdziwie francuska uczta dla smakoszy
ciasta francuskiego z równoważącą
słodyczą czarnej porzeczki. Nic dodać nic ująć. Niebo. Ciasto maślane, chrupkie, mmm rozpływające się w ustach.
Konfitura słodka, ale i lekko kwaśna. Z dużą ilością
owoców. Polecam tę od KROKUS - smakuje jak domowa! Zapraszam!inspiracja


SKŁADNIKI: (ok.7 dużych, 14 małych)- 15 g
masła- 5 g świeżych
drożdży- 85 ml ciepłej
wody- 21 dag
mąki typ 450- niepełna łyżeczka miałkiej
soli- 2 łyżki
cukru- 1,5 łyżeczki
mleka w proszku- 12,5 dag
masła w temperaturze pokojowej-
konfitura z czarnej
pożeczki (łyżeczka na rogalik)


RZYGOTOWANIE:1. W rondelku roztopić 15 g
masła.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać
wodę i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przesiać
mąkę, d odać
sól,
cukier,
mleko w proszku, roztopione
masło i rozprowadzone
wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając
mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę
wody.2. Gotowe ciasto przykryć folią w misce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć je pięścią, by opadło. Miskę z
ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.3.
Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3
razy większej niż szerokość. Podzielić wzrokowo ciasto na trzy prostokąty. Połowę
masła rozłożyć palcami na środkowym prostokąci i złożyć dwa zewnętrzne na ten z
masłem, zostawiając kilka milimetrów przerwy
między masłem a brzegiem, by
potem idealnie skleić ciasto. Zapobiega to wylaniu się
masła podczas pieczenia.4. Ciasto ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak wyżej, jednak bez
masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę. Wszystkie czynności z części 3 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę
masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,55,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Autorka jednak wkłada ciasto do lodówki na całą noc (ciasto może tak leżakować 3 dni).5. Zimne ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm i wykroić trójkąty. Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć
konfiturę i zrolować w kierunku wierzchołka, nadając mu kształt rogalika. Blachę wyłożyć pergaminem i rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć
żółtko, dodać niewielką ilość
wody i roztrzepać, posmarować
croissanty (pominęłam tym razem). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 º .
Croissanty ponownie posmarować
żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220 º . Obniżyć temperaturę do 190 º i piec dalej przez 10 minut. Gdy wystygną posypuję je
cukrem pudrem. Smacznego!

