Wykonanie

Składniki:- 300 g
mąki (150g gryczanej, mieszanka
mąki jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej)- 20 g
otrębów gryczanych- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego- 1,5 łyżki
oleju- 1/3 łyżeczki
cukru trzcinowego-
sól- 1,5 łyżeczki
drożdży w proszku- ok.330 ml ciepłej
wodyW misce wymieszałam suche składniki, dodałam
olej i powoli
wodę, ciągle mieszając.Powstała gęsta masa nie dająca się ugniatać ręką, nie lejąca. Mieszałam łyżką.Wyłożyłam do silikonowej foremki, wcześniej wysmarowanej
olejem. Z góry posypałamjeszcze
otrębami. Zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piekłam wpiekarniku w 220 stopniach ok. 40 min. (do suchego patyczka), a później jeszcze 10 minutpo wyjęciu z formy.Chlebek jest pyszny, skórka chrupiąca.