Wykonanie
Wczoraj upiekłam pyszne muffinki na słodko. Zrobiłam z
twarogiem, bo musiałam wykorzystać ten co miałam w lodówce (kończyła się data ważności).Babeczki zamroziłam i
będę wyciągać po 1-2 , gdy najdzie mnie ochota na słodkie. To takie wyjście awaryjne. Świetne jako przekąska zabrane np. do pracy.
Zmiksowałam:- 3 łyżki
otrębów (2 owsianych, 1 pszennych)- 5 łyżek
odtłuszczonego mleka w proszku- 1 łyżkę
skrobi kukurydzianej- 2
jajka- 250 g
twarogu 0%- 4 łyżki
serka homogenizowanego 0% (zużyłam całe opakowanie z Bakomy - 135g)- 2 łyżki
ksylitolu + 6 tabletek słodzika (staram się ograniczać sztuczny słodzik, bo to chemia)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonieważ ciasto wyszło wg mnie troszkę za rzadkie (zbyt lejące) to dosypałam "na oko"
otrębów gryczanych i troszkę
skrobi. Osoby nie będące na diecie mogą użyć samego
ksylitolu lub
cukru.Piekłam w 180 stopniach 25 minut. Upiekłam 12 pięknych muffinek.