ßßß

Składniki:1 kg jasnych winogron1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu1 kg cukru5 goździkówSposób wykonania:
1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił.2. Po tym czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie).3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku.4. Gotowy likier przelać do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące, najlepiej w chłodne miejsce.Na zdrowie!

Źródło: Moje gotowanie