Wykonanie
Sok malinowy musi być koniecznie w naszej spiżarni, robię go co roku.

Sposób I (kiedy
malin mam niewiele):
malinywrzątek
cukierMaliny zalewam wrzątkiem tyle, aby
woda przykryła
owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można.Sposób II (kiedy
malin mam kilka kilogramów):
malinycukierDo przygotowania soku używam sokownika.
Owoce przekładam do kosza, gotuję, odprowadzam sok do osobnego garnka. Gotowy sok zagotowuję, słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, ale można, jeśli ktoś woli.Smacznego!!!