Wykonanie
Kiedy rok temu kupiłem
arbuza zastanawiałem się czy można do czegoś wykorzystać zieloną skórkę. Zacząłem przeglądać różne strony w poszukiwaniu ciekawych przepisów. Natrafiłem na bardzo interesującą
konfiturę. Zrobiona była ona właśnie ze skórki
arbuza. Pamiętam, że wtedy chciałem zrobić tą
konfiturę ale chyba mój
arbuz uległ zgniciu.W tym roku jak tylko cena
arbuza spadła poniżej złotówki postanowiłem zakupić wielkiego
arbuza. Długo mi zeszło zanim wydobyłem i zjadłem cały miąższ ze środka, ale to jest
owoc który najbardziej przypadł mi do gustu. Nie wspomnę już o pestkach które są najlepsze w tym wszystkim.Przechodząc do sedna postanowiłem zrobić właśnie
konfiturę ze skórki
arbuza. Z jednej strony myślałem, że może to się okazać totalnym fiaskiem ale z drugiej strony byłem ciekawy jaki smak uzyska skórka po takiej obróbce. Po 3 godzinnym gotowaniu skórka zmieniła całkowicie kolor, z zielonego na złoty. Po spróbowaniu była miękka i bardzo słodka. Nie mam pojęcia do czego jej użyje ale myślę, że jeszcze nie raz
będę robił tak przepyszną
konfiturę. Także jak kupicie
arbuza to nie wyrzucajcie skórki tylko zróbcie to co ja. A jak zamierzacie wyrzucić to
dajcie mi, chyba że będzie ugryziona to nie:)Składniki:- 370 g skórki z
arbuza- szklanka
cukru- 3 łyżeczki
cukru wanilinowego lub laska
wanili- 2 łyżeczki startej
skórki z cytrynyZ podanych składników wyszedł mi jeden słoiczek, taki jak na zdjęciuPrzygotowanie:Odcinamy za pomocą obieraczki do warzyw cienką, ciemną skórkę. Pozostałą część kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na około 1.5 godziny. W tym czasie skórka
arbuza puści
soki.Po tym czasie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy
cukier wanilinowy lub
laskę waniliową, startą
skórkę z cytryny i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Cały czas musimy pilnować i co jakiś czas mieszać. Po tym czasie przekładamy do słoiczków.