Wykonanie
Pyszne i chrupiące!Przepis prosty, szybko się robi.Nie zdążyłam niestety policzyć, ile wychodzi z podanych proporcji, bo domowe sępy rzuciły się na ciepłe jeszcze oponki :)Co trzeba?500 g
mąki pszennej500 g białego
tłustego sera200 ml
śmietany 18%80 g
cukru4
żółtka3 łyżeczki
cukru wanilinowego1 łyżka
octu2 łyżeczki
sody oczyszczonejsmalec lub inny tłuszcz do smażeniaCo i jak?Wszystkie składniki połączyć ze sobą i na stolnicy zagnieść ciasto.Rozwałkowywać na grubość 1 cm i wykrawać kółka a później dziurkę jakimś malutkim kubeczkiem.Ja te malusie oponki, które zostały z wykrawania również usmażyłam i wyszły takie mini ptysie :)Smażyć na gorącym tłuszczu, aż zbrązowieją, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać
cukrem pudrem i szamać- idealne na ciepło :)Smacznego!