ßßß Cookit - przepis na Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą

Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Daktyle w bekonie, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Jednak faszerowanie daktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;)
Słodycz daktyli, słony smak sera i wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
Suszone daktyle (bez pestek)
Gorgonzola lub rokpol
Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastry
Wykałaczki
Przygotowanie:
Daktyle przekroić wzdłuż na połowę.
Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego daktyla i złożyć.
Nafaszerowane daktyle zawinąć w plastry bekonu (1 daktyl w 1/2 plastra bekonu) i przekłuć wykałaczkami.
Daktyle w bekonie piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/02/daktyle-w-bekonie-nadziewane-gorgonzola.html