Wykonanie
Daktyle w
bekonie, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Jednak faszerowanie
daktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;)
Słodycz daktyli, słony smak
sera i
wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do
piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno.


Składniki:
Suszone daktyle (bez pestek)Gorgonzola lub rokpol
Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastryWykałaczkiPrzygotowanie:
Daktyle przekroić wzdłuż na połowę.Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego
daktyla i złożyć.Nafaszerowane
daktyle zawinąć w plastry
bekonu (1
daktyl w 1/2 plastra
bekonu) i przekłuć wykałaczkami.
Daktyle w
bekonie piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego